Be Crocwise
6 november 2018 - Pijnacker, Nederland
Verschillende keren vroeg men ons, wat betekend BE CROCWISE? Wel....dit goede advies is overgenomen van de overheidscampagne die de staat Noordelijk Territorium (NT) voert, de staat waar we onze reis beginnen. En het gaat over krokodillen, jawel, want als het op krokodillen aankomt neemt de staat NT onze veiligheid serieus, maar uiteindelijk komt het natuurlijk erop aan hoe we ons gedragen in hun leefgebied. Op ons pad kruisen zoetwater en zoutwater krokodillen. Van de inheemse zoetwater krokodillen hebben we niet zoveel te vrezen, ze zijn van nature schuw. Doch geldt het advies ze niet te aaien, ze kunnen agressief worden als ze verstoord worden. Hun menu bestaat uit kleine dieren. De "grote broer" zoutwater krokodillen zijn gevaarlijk voor mensen en huisdieren. Van 1940-1960 mochten de zoutwater krokodillen bejaagd worden, voor hun huid en vlees. Vanaf 1971 zijn ze beschermd, er waren er niet zoveel meer over. Vandaag de dag wordt hun aantal op 100.000 tot 200.00 duizend in het wild geschat. De naam suggereert dat de zoutwater krokodillen aan de kust en op open zee leven, dat doen ze inderdaad, maar ze komen ook voor in de zoetwater rivieren, kreken en doodlopende zijarmen. We hebben ons op een eerdere excursie laten vertellen dat het leefgebied niet zo zeer te maken heeft met zout of zoet water, maar meer met de temperatuur van het water. Zoutwater krokodillen verdragen meer koude.
Nu de campagne: Omdat leefgebied van de mens en de krokodillen steeds dichter bij elkaar komen te liggen is de overheid een bewustwordingsactie gestart om mensen erop te attenderen dat ze op een onbewaakt ogenblik er wel eens eentje tegen kunnen komen. Om incidenten te voorkomen worden gedragsregels gecommuniceerd middels lesprogramma's op scholen, in de media en borden langs het water.
Na al deze verhalen, geen angst, wij volgen altijd de goede adviezen op, lopen netjes op het pad, gaan niet zwemmen buiten het zwembad en gaan alleen georganiseerd het water op èn mocht het er dan toch van komen: Arlo heeft ducktape ingepakt ;-)

We hebben jullie blog ontvangen, waarvoor hartelijk bedankt, we blijven jullie volgen.
Fijne reis toegewenst.