Dingo’s, vogels en kangoeroes

30 november 2018 - Braitling, Australië

Vandaag was een bezige dag. Vanmorgen op tijd uit de veren voor een dingo talk in Alice Springs Desert Park. Hier waren we gisteravond ook al te gast, maar vandaag bezochten we de day walk. Na de dingo’s zaten we klaar voor de vliegshow van roofvogels, een reiger en een ekster. Ook Willie wagtail deed mee al was hij een toevallige passant. Het park heeft 3 woestijn landschap gebieden aangelegd met totaal 8 inloopvolieres. De volières waren aangekleed en ingevuld met dieren uit het betreffende gebied. Zo vonden we vogels maar ook hagedissen en vissen. Ook stond er een nachtverblijf. In de nacht brand het licht en slapen de dieren (hagedissen, slangen, spinnen en kleine knaagdieren). Overdacht is het licht uit en worden ze actief. Het hele park was zeer goed verzorgd en netjes onderhouden. Zowat elk uur kon je wel ergens een praatje volgen, petje af! we togen pas 14:30 uur richting de cabin.

Om 17:00 stonden we klaar om op de bus te stappen naar The Kangaroo Sanctuary. Wachten wachten, maar de bus kwam niet. Om 17:30 reed de bushbus langs en ging het raampje open. Of wij de Van Dammen waren. Van Vliet vond hij kennelijk een moeilijke naam. En ja, we mochten gelukkig mee. Twee jaar geleden zagen we een documentaire over de opvang van verweesde kangoeroe jongen. De moeder kan zijn gedood in het verkeer of afgeschoten. Ook al is dit  al enkele dage geleden gebeurt, het loont altijd de moeite om in de buidel te kijken of er een jong in zit. Deze overleven de moeder vaak en  ook omdat ze goed beschermd zitten. In Alice Springs zit een grote en bekende opvang, kangoeroe Roger is wereld beroemd. Ook lokaal zijn er altijd wel mensen die jongen opvangen. De jongen worden opgevangen, mogen opgroeien en weer uitgezet in het wild. Je mag geen kangoeroe als huisdier houden. De exemplaren die om welke reden dan ook niet terug kunnen mogen hun dagen slijten in de opvang. Momenteel zaten er 7 kleine weesjes in de opvang die nog gebuideld werden. Zo liep de groep de hele tour met 2 kleintjes in buidel te sjouwen. Ze gingen van de een naar de ander. De weesjes vonden het wel best. Kangoeroe knuffelen mag door iedereen gedaan worden, de fles krijgen ze van vaste vrijwilligers. Als ze 9 maanden zijn wordt het knuffeltijdperk afgesloten en moeten ze langzaam weer verwilderen. Met 14-16 maanden gaan ze terug naar de vrijheid.

Al met al een drukke, bezige en leerzame dag.

1. Netty van der Spek:
    30 november 2018
    Heel leuk om jullie tour zo mee te beleven. Met prachtige verhalen.
    Fijne tijd met elkaar!
  2. Regina:
    30 november 2018
    Super wat een prachtig verhaal weer. Hele fijne tijd verder.
  3. Diny en Floor Teeuw:
    30 november 2018
    Mooi verhaal en mooie foto's.